A hűsítő menta

A hűsítő menta

Menta. Már a neve is friss, erőt adó. Az illatos növényt a római mitológia szerint Plutó Menta nimfa iránti szerelmének köszönhetjük: ő változtatta a nimfa haló porait gyönyörű üdezöld, lila, vagy fehér virágú gyógynövénnyé.

Sokféle mentát ismerünk, a gyógynövénykertekben leggyakrabban a borsmentával és a fodrosabb levelű fodormentával találkozunk.

Érdekesség: 1 kg illóolaj előállításához 1000 kg borsmentára van szükség.

Nyáron a frissen lecsípett hajtásokat beletehetjük bodzaszörpbe, földieperszörpbe, limonádéba, kellemes hűs ízt ad nekik, emellett a bélműködést is harmonizálja.

Ha kísérletezőbb kedvünkben vagyunk, fűszerezhetünk is vele, párolt halakhoz kiváló fűszer.

Télen főzzünk belőle teát, megfázás esetén jelentősen megkönnyíti a légzést.

Ha szeretnénk bőrünk vérkeringését javítani, megtisztulását segíteni, pattanásainkat eltüntetni, használjunk mentát a bőrápolás során így:

-fürdőként: törjünk le néhány szálat a növényből, kössük csokorba és lógassuk a kád vizébe. Ebben a fürdőben 20 percig tartózkodjunk, hogy a hatóanyagok kifejthessék áldásos hatásukat.

-arcgőzölésre: a szokásos módon forrázzunk le félmarék mentát 2 liter vízzel, majd törölköző alá bújva gőzöljük tíz percen át az arcunkat. A gőzölés nem csak a bőrünkre, hanem a légutainkra is jó hatással van.

Ha fáj a fejünk vagy lehangoltak vagyunk, egy szippantás az illóolajos üvegbe (vagy egy marék összemorzsolt mentanövénybe), máris csillapodik a fejfájás, elillan a rosszkedv.

Általánosságban elmondható, hogy a növény mentoltartalma fájdalomcsillapító, élénkítő, összpontosítást segítő hatású, nem hiányozhat a konyhakertünkből.

menta_kicsi

FIGYELEM! A menta illóolaja várandósoknál vetélést okozhat, kisgyermekeknél pedig légzésmegállás jöhet létre a hirtelen hideghatás miatt – Kratschmer-reflex. (A hangrés görcsösen összeszűkül.) Esetükben ne használjuk sem a mentát, sem annak illóolaját. Homeopátiás szerek szedése előtt se fogyasszuk!

Ehhez a bejegyzéshez nem lehet hozzászólni.