Én és a bőröm, amit a vásárra viszek

Én és a bőröm, amit a vásárra viszek

Azt mondom Én és magamra mutatok. Azt gondolom, hogy egyedül vagyok. Pedig nem, több milliárdan vagyok. És ez a több milliárd gondoskodik arról, hogy Én (akire mutatok) egészségesen élhessem az életem. Azzal kenjem magam, amivel akarom, azt egyem, amit akarok. Én pedig minden erőmmel azon vagyok, hogy próbára tegyem ezt a sok milliárdot, a barátaimat. Az még nem baj, ha a saját bőrömet viszem a vásárra, az már annál inkább, ha a gyerekemét. Tudatlanságból.

A csecsemőink még teljesen steril belekkel születnek, védtelenül. Ha húsz napon belül nem népesül be egészséges (!) baktériumflórával a bélrendszerük, akkor nem tud a jótékony bélflóra hatására megfelelő mennyiségű limfocita (egyfajta védősejt) sem termelődni, ami a belek falát mintegy elzárja a külvilágtól, egy védelmi vonalat alkotva. A piciknek így nagy eséllyel gyenge lesz később az immunrendszerük, ez pedig nagyon súlyos következményekkel járhat. A kialakult rossz immunrendszer számlájára írható nagyon sok esetben korunk néhány divatos tünetegyüttese is: az ekcéma, az asztma, az allergia, de a diszlexia, a figyelemzavar, a hiperaktivitás, a depresszió és az autizmus is.

Ahhoz, hogy az egészséges bélflóra kialakuljon, elengedhetetlen, hogy az édesanyja szoptassa a csecsemőt, így a gyermek emésztőrendszere könnyebben benépesülhet a megfelelő, védelmet nyújtó baktériumokkal. De mi van akkor, ha az édesanya baktériumflórája eleve károsodott? Hiszen nagyon sokan szednek fogamzásgátlót, esnek át szülés előtt antibiotikumos kezelésen, esznek túlfinomított élelmiszereket (fehér kenyér, cukor, chipsek..).. Ebben az esetben a csecsemő is ezt a baktérium-együttest fogja örökölni. A szoptatás ideje alatt azonban az anyatej védelme alatt áll, hiszen az édesanya szervezete többségében megtermeli a saját károsító baktériumai elleni védőanyagokat, s ezek kiválasztódnak az anyatejbe. Az immungyengeségre utaló tünetek emiatt sokszor a szoptatás elhagyását követően jelentkeznek. A baba bőrén száraz, repedező foltok, melyre tüneti kezelésként szteroidos krémet kapunk, pöttyök az arcon, asztmás rohamok.

Hogyan tudjuk gyermekünk és saját bélflóránk egészségét házilag helyrehozni és ezen keresztül immunrendszerünket erősíteni? (Minden esetben az egész család táplálkozását kell átállítani, hiszen a családtagok folyamatosan szoros testi kontaktusban élnek)

Együnk mi is és kínáljuk a gyermeknek is:
– sok fermentált élelmiszert: joghurtot (ebből is lehetőleg az otthon, ellenőrzött alapanyagokból készültet), savanyúkáposztát
-vöröshagymát
-fokhagymát
-sok friss, ellenőrzött minőségű (bio) zöldséget és gyümölcsöt
-extra szűz olívaolajat, egyéb finomítatlan olajokat,
-friss, pörköletlen dió- és mogyoróféléket

Kerüljük el:
-finomított cukrot
-finomított élelmiszereket

A fent felsoroltak mellett hagyjunk elegendő időt az alvásra, törekedjünk a kiegyensúlyozott életmódra. Mindenekelőtt azonban legyünk magunkkal türelmesek: ami generációkon át öröklődött, azt nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni, a gyógyulás, a regeneráció akár egy-két évig is eltarthat.

Véleményed van? Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.