Ha hajat mosunk, nagyobb felületet mosunk le, mint a lepedő, amin alszunk

Ha hajat mosunk, nagyobb felületet mosunk le, mint a lepedő, amin alszunk

Ha hajat mosunk, nagyobb felületet mosunk le, mint a lepedő, amin alszunk.

Egy kis szőrszálhasogatás – hajszámtan:

Az irodalmi adatok alapján az ember fején átlagosan 100-130ezer hajszál van (szőkéknél több, sötét hajúaknál kevesebb). A hajszálak vastagsága 0.05-0.2mm között változik (a sötét hajúak rendelkeznek lényegesen vastagabb hajszálakkal).

Az egyszerűség kedvéért tekintsük a hajszálat egy egyszerű hengernek. Ha az átlagos hajszál átmérőjét 0.125mm-nek vesszük, a hosszúságát 100mm-nek (10cm), a hajszálak számát pedig átlagosan 120 ezernek, akkor a hajszálak össz felülete: 4.71m2. És ehhez még nem adtuk hozzá a fejbőr területét.

Ez az óriási felület érintkezik a levegőben szálló porszemcsékkel, megragad rajta a virágok pollenje, a hajszálak külsejét borító faggyúrétegbe pedig különböző molekulák oldódhatnak be.

Hogy a hajunkat tisztán tartsuk, a mechanikai tisztításon kívül (fésülés, hajkefe használata) szükségünk van még a fölösleges zsír emulgeálását és eltávolítását elősegítő anyagokra. Ilyen anyagoktól roskadoznak az illatszerboltok polcai, a gyönyörűen dizájnolt műanyag flakonokban árult hajsamponok 25-35%-ban tartalmazzák az e célra előállított felületaktív anyagokat.

Legyünk azonban óvatosak!

Bár a gyártók már egyre inkább igyekeznek a fogyasztói igényeket is figyelembe venni, azért sosem lehet tudni – mielőtt választunk, érdemes elolvasni az apróbetűs részt is, az összetevők listáját. Egyes hatóanyagok ugyanis túl erős zsíroldó hatással rendelkeznek. Ennek következményeként az ezekkel feltuningolt samponok hajmosás közben teljesen leoldják a hajat és a fejbőrt védő hidrolipid réteget. Sőt egyes bőrgyógyászati szakkönyvek szerint még a fejbőr szarurétegébe is beoldódnak, s ott egy ideig szintén kiváltják zsíroldó hatásukat. Ennek következménye a hajszálak gyökerébe nyíló faggyúmirigyek fokozott faggyútermelő tevékenysége lesz, vagyis még gyorsabban fog zsírosodni a hajunk.

Hogyan tudunk otthon egyszerűen, ember- és környezetbarát módon hajat mosni?
Itt olvashatsz róla néhány tippet! Kattints!

Véleményed van? Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.