Hogyan tudunk otthon egyszerűen, ember- és környezetbarát módon hajat mosni?

Hogyan tudunk otthon egyszerűen, ember- és környezetbarát módon hajat mosni?

Hogyan tudunk otthon egyszerűen, ember- és környezetbarát módon hajat mosni? Íme néhány lehetőség:

1. Házilag készített szappannal

Legegyszerűbb hajmosási lehetőség. Legjobb, ha háziszappant választasz, sőt speciálisan a saját hajtípusodra is készíthetsz szappant. Amire a szappanos hajmosáskor ügyelned kell: a szappan vízben rosszul oldódó csapadékot képez a víz keménységét okozó Ca és Mg ionokkal, amelyek kirakódnak a hajszálakra, ragacsos tapintásúvá téve a hajat. Ezért mindenképpen iktass be egy ecetes, vagy citromsav oldatos öblítést, amivel a hajban lerakódott szappansókat maradéktalanul feloldhatod, így azok könnyen kiöblíthetők lesznek, nem marad ragacsos a hajad.

Az ecetes oldatot így készítsd:

1 evőkanál 10%-os étkezési ecetet tegyél 1 liter vízbe

A citromsav oldatot pedig így:

késhegynyi citromsavat tegyél 1 liter vízbe

Az enyhén savas oldatok visszaállítják a fejbőr pH-ját, emellett lesimítják a hajszálak felületét is, így a hajad szép fényes lesz.

A legutolsó öblítés természetesen tiszta vízzel történjen!

 

2. Mosódióval

Őröld meg a mosódiót – érdemes nagyobb mennyiséget elkészíteni egyszerre, így nem kell minden egyes hajmosáskor kitisztítani a kávédarálót :) Nagyon ügyelj, hogy a daráló kinyitásakor szálló finom mosódióport nehogy belélegezd, mert nagyon erős köhögést tud kiváltani. A por korlátlan ideig eláll egy jól lezárt edényben, csak arra kell ügyelni, hogy víz ne érje. Magaddal viheted nyaralásra is.

Előkészületek a hajmosáshoz:

Készíts elő két db 3dl-es edénykét és egy szűrőt.

A mosódióporból tegyél egy kiskanálnyit az egyik edénykébe, töltsd fel meleg vízzel, majd 1-2 percig kevergesd. Szűrd át a szaponin-tartalmú oldatot a másik edénykébe.

A leszűrt oldatot öntsd rá a száraz hajadra. Alaposan dörgöld át a fejed, majd öblítsd le tiszta vízzel.

Figyelem: ha ezt a módszert választod, a dús habzásról le kell mondanod (cserébe valószínűleg kárpótolni fog az a tény, hogy könnyen lebomló, természetes anyagot engedtél le a kád lefolyóján)

Ha az egyszeri hajmosás nem volt elegendő, üres edényben ismételd meg az oldási folyamatot (a már használt mosódióporral). Mindezt addig folytasd, amíg meg nem tisztul a hajad, vagy már nem habzik.

Mosódiós hajmosás után is érdemes leöblítened a hajad ecetsav- vagy citromsav oldattal, de ez most nem kötelező, mert a szaponin jól kiöblítődik a hajból.

 

3. Tojással

A mi éghajlatunk alatt talán ez a leginkább környezetkímélő sampon, tekintve, hogy helyi viszonyok között is megtermelhető :)

Üss le egy tojást, a sárgáját csorgasd ki a burkából. Csak a tojás sárgáját dörzsöld bele alaposan a nedves hajadba, majd alaposan öblítsd ki. A tojássárgájában található lecithin jól emulgeálja a hajszálakon található zsírt, így az jó kiöblíthető a hajból. Enyhe tojásszag maradhat utána, viszont élettelivé varázsolja a legszárazabb hajat is.

A hajat – mint az első két esetben is – érdemes enyhén savas oldattal leöblíteni.

Arra viszont ügyelj, hogy a tojássárgáját előtte nagyon alaposan öblítsd ki, mert ha egy kevés is marad a hajban, az ecetes-, vagy citromsavas oldat biztosan ki fogja csapni a fehérjetartalmát és aztán egyenként szedegetheted ki a kis fehérje-morzsácskákat.

 

Véleményed van? Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.