Lecsóalap télire – tartósítószer és hűtés nélkül

Lecsóalap télire – tartósítószer és hűtés nélkül

Mindannyiunk nagy kedvence a lecsó. Mivel télen sem szeretnénk lemondani a zamatos paradicsom ízéről, ezért évről-évre elkészítem ezt az egyszerű lecsóalapot, melyet bátran fogyaszthat mindenki, nem kell a tartósítószerek rejtett hatásaitól tartania.

Az arányokat szabadon változtathatod a család ízlését figyelembe véve.

Hozzávalók:

10 kg vöröshagyma

10 kg paprika

12 kg paradicsom

1 kg akármilyen zsiradék/olaj

kb. fél kg só

Én így készítem:

Karikára vágom a hagymát, majd egy óriási lábasban állandó kevergetés mellett  illatos-édesre dinsztelem az olajon. Amikor ezzel elkészülök, ráöntöm a paprikát, azt is puhítom kicsit. Legvégül belekeverem a 4-5 darabba vágott paradicsomot is. Ekkor megszórom sóval, majd ételt addig főzöm állandó keverés mellett, míg a paradicsom héja elkezd leválni.

Itt jön a lényeg:

A forrásban lévő lecsóalapot a nagyon alaposan kimosott dunsztosüvegekbe töltöm, a dunsztosüveg peremétől kisujjnyi távolságig. Ezután szorosan lezárom az üvegeket egy szintén alaposan megmosott sérülésmentes lapkával és rögtön fejre állítom. 

A talppal felfelé álló üvegeket nagy lábasba sorakoztatom, majd feltöltöm a lábast az üvegek fele magasságáig forró vízzel és így is forralom még 5-10 percig a lecsóalapot. Utána kiszedem az üvegeket a vízből, gyorsan megtörölgetem őket tiszta konyharuhával majd azonnal szárazdunsztba rakom. A pokrócok között hűlnek ki, majd szintén így fejre állítva kerülnek a kamraszekrénybe. A behorpadó lapka jelzi, hogy az üvegben vákuum keletkezett, jól sikerült a befőzés.

S hogy miért nem lecsót teszek el télire, miért nevezem inkább lecsóalapnak? Mert  lecsóalapból ezek után sokminden készülhet: tojásos lecsó, lecsó rizzsel, ki mint szereti. Pörköltbe keverve nagyon finom sűrű szaftot ad, de összeturmixolva pizzaalapnak is kiváló.

Van ötletetek, mire lehetne még használni? Írjátok meg!

 

 

Véleményed van? Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.