Mentaimádóknak: mentás kiflifonat

Mentaimádóknak: mentás kiflifonat

Most egy illatos, ínycsiklandó kiflit készítünk, amely kizárólag ínyenceknek való az ízek kombinációja miatt. A receptet Piergiorgio Giorilli: A kenyér c. könyvében találtam, a könyv szerint kitűnő választás halak mellé ez a mentás kiflifonat.

Vajjal és friss zöldségekkel fogyasztva is nagyon finom!

Jó étvágyat!

 

Hozzávalók:

2 kg liszt (én fele-fele arányban fehér lisztet és frissen őrölt lisztet használtam)

8 dkg friss élesztő

1 dkg maláta (nincs itthon, kihagytam)

10 dkg vaj

1.1 liter víz

4 dkg só

5 dkg finomra darált friss menta

2 tojás a tésztába

2 tojás kenéshez

mentaskifli_2


A lisztet, élesztőt, malátát, vajat, vizet összekeverjük, 15 percig folyamatosan dagasztjuk.

mentaskifli_3

Közben összeaprítjuk az illatos mentát (az én mentámnak már eléggé megerősödött a levélerezete, ezért az aprítógépes aprítás után kiszedtem az egészben maradt levélereket).

 

mentaskifli_4

Ekkor adjuk hozzáa a sót, mentát, tojást, majd újra dagasztjuk 20 percen keresztül (nagyon hálás dolog ilyenkor egy erős önjáró dagasztógép :))

 

Harminc percig meleg helyen letakarva kelesztjük, majd kis kifliket, fonatokat formázunk belőle.

Harminc percig meleg helyen letakarva kelesztjük, majd kis kifliket, fonatokat formázunk belőle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mentaskifli_21

Egy órányi kelesztés után lekenjük tojássárgájával, majd 220°C-os sütőben 15 percig sütjük úgy, hogy a sütőben kis edénykében vizet párologtatunk alatta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Véleményed van? Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.