Mentaszappan készítése

Mentaszappan készítése

Egyik kedvenc szappanom a mentaszappan. Kellemesen hűsít, ápol és mindig nagy élmény viszontlátni a saját termesztésű mentát a szappanokban.

Az alábbiakban a mentaszappan elkészítésének részletes leírását olvashatjátok:

1. szappan01Készítsünk macerátumot a mentából: egy tiszta dunsztosüveget kb. félig töltsünk meg friss mentalevelekkel, majd töltsük fel azzal az olajjal, amiből a szappant szeretnénk készíteni. Én olívaolajat használtam. Ütögessük ki a légbuborékokat a levelek közül. Ügyeljünk, hogy a mentalevelek fölött legyen legalább két ujjnyi vastagságú olajréteg, különben a maceráció ideje alatt megpenészedhet az egész. Tegyük a dunsztosüveget meleg helyre, hagyjuk ott két-három hétig, néha finoman forgathatjuk.

 

 

2. szappan02A macerációs idő elteltével szűrjük le a mentaleveleket tartalmazó olajat egy tiszta dunsztosüvegbe. Megfigyelhetjük, hogy az eredeti olajhoz képest hogy besötétült a macerátum színe a mentából kioldódó anyagok miatt.

 

 

Recept:

 

Világos réteghez:

200 g olívaolaj

25.5 g NaOH

30 g ioncserélt víz

 

Zöld réteghez:

200 g menta macerátum (az olívaolaj leszűrve)

25.5 g NaOH

30 g ioncserélt víz

szárított, összemorzsolt mentalevelek (mentatea)

illóolajok: fodormenta, grapefruit, eukaliptusz

 

3. Készítsük elő a formát a szappanhoz: egy tisztára mosott tejesdoboz kiválóan megfelel erre a célra. Vágjuk le a tejesdoboz egyik hosszanti oldalát, ellenőrizzük le, a többi oldal jól zár-e.

4. A kimért lúgokat oldjuk fel a megfelelő mennyiségű vízben a biztonsági rendszabályokat betartva (védőszemüveg, gumikesztyű!) Nagyon ügyeljünk, hogy a lúg maradéktalanul feloldódjon!

5. Mérjük ki az olajokat, majd először a világos réteget készítsük el: öntsük a lúgoldatot a kimért kb. 45°C-os olívaolajhoz és botmixerrel jól keverjük el benne egészen addig, míg el nem kezd puddingosodni.

6. A mentakivonatot tartalmazó felmelegített olajhoz is öntsük hozzá a lúgot, keverjük egy kicsit (sokkal gyorsabban kezdődik meg a szappanosodási reakció) majd szórjuk bele a mentateát, cseppentsük bele az illóolajokat. Ha szeretnénk, hogy egy kicsit zöldebb legyen a réteg, szórjunk bele spirulina algát vagy pár csepp természetes élelmiszerszínezéket. Keverjük el benne az adalékokat.

7. A formába alulra töltsük a mentatartalmú szappanmasszát, símítsuk el, majd erre öntsük a világos szappanmasszát. kicsit felkeverhetjük műanyag kanállal, hogy egy kis mintázatot adjunk neki.

8. Tegyük a szappant tartalmazó formát meleg helyre, majd másnap, ha már megszilárdult, óvatosan vágjuk le róla a formát.

9. Szeleteljük, formázzuk.

 

szappan07

Az elkészült szappanokról küldjetek légyszíves fotót, írjátok meg, hogy sikerült!

 

 

 

 

 

 

Ha érdekel az M1 Család-barát magazinjában  elkészített citromfüves-kecsketejes szappan receptje és szívesen olvasnál még más háztartászöldítő tippekről is, akkor írd meg nekem elérhetőséged! Ez esetben havonta, kéthavonta küldök majd neked egy-egy ilyen témájú levelet. A felvételt itt nézheted meg.

19 hozzászólás erre “Mentaszappan készítése”

  1. Rácz Miklósné szerint:

    Megpróbálom elkésziteni a mentaszappant, igaz, hogy még a kérdés nem aktuális, hisz még érik a mentamacerátum. Kérdésem, hogy a lúgot le kell majd hűteni és úgy hozzáönteni a mentamacerátumhoz? A választ előre is köszönöm. Nagymami

    • Marianna Marianna szerint:

      Kedves Nagymami, a lúgot 40-42°C-ra kell hűteni, a macerátumot pedig erre a hőmérsékletre melegíteni. Kíváncsi vagyok hogy sikerül, kérem írja meg! Fotót is szívesen fogadok :)

  2. Rácz Miklósné szerint:

    Bocsi elirtam az e-mail címet! Ez a helyes. Nagymami

  3. Holyba Angéla szerint:

    Hú! Ez nagyon jó! Van menta a kertben! Már csinálom is a macerátumot! Köszönöm a receptet! Küldök képet!
    Üdv: Holyba Angi

    • Marianna Marianna szerint:

      Nálam is készül már a második adag!
      Várom a képet! :)
      Üdv.:
      Marianna

  4. Szűcs Ágnes szerint:

    Sziasztok!
    Köszönöm a receptet, ma megcsináltam a macerátumot!:)
    Imádom a menta illatát! Ugye fog érződni majd a szappanon is rendesen? Ti mennyi illóolajat használtok?
    Esetleg a “kiázott” mentaleveleket is bele lehet turmixolni a szappanba? Vagy abból már úgyis kijött minden értékes?
    A második réteget rögtön lehet ráönteni az elsőre vagy várni kell picit (hogy ne keveredjen össze)?
    Köszönöm a segítséget! :)

    • Marianna Marianna szerint:

      Kedves Ágnes!
      Érződni fog a szappanon is, de nagyon-nagyon erős illatra ne számíts (a szárított mentalevéllel erősítheted az illatát), ill. az illóolaj nagyon sokat számít. Emlékeim szerint kb. 1 ml illóolajat tehettem bele..
      A macerátumban lévő mentát is bele lehet turmixolni. Ha szép szabályos rétegeket szeretnél, akkor érdemes várni a második réteggel, de ha nem zavar, hogy kicsit keveredik, akkor rögtön mehet a második réteg is :)

      • Szűcs Ágnes szerint:

        Van még a kertben rozmaring. Azt hogyan tudom felhasználni szappanba? Macerátum, főzet, szárítva? Esetleg ilyen sorrendben? :) + illóolaj
        Hogyan őrizhetem meg legjobban egy növény illatát és a benne lévő értékes anyagokat?
        Előre is köszönöm a segítséget!

        • Marianna Marianna szerint:

          A rozmaringot is ugyanígy. És még teát is érdemes belőle főzni. Minél frissebb a felhasznált növény, annál több a hatóanyag benne. Ha szárítani szeretnéd, akkor minél gyorsabban, árnyékos helyen érdemes. Ezután aromazáró tasakban kell tárolni, vagy szorosan záródó üvegben, fénytől védett helyen. Fűszernövényeknél a fagyasztás sem utolsó megoldás – de ez energiaigényes – viszont pl. a bazsalikomnak, petrezselyemnek kitűnően megmarad a friss zamata, illata, ami pl. egy pesto elkészítésekor nem elhanyagolandó szempont :)

  5. zsokica szerint:

    Kedves Marianna!
    A megadott recept szerint elkészitettem a mentaszappant. Gyönyörű szine lett, illata, csak nem szilárdult meg, nagyon lágy a mai napig – pedig már 2 hetes.
    Amikor öntöttem, már akkor gyanusnak tünt, nagyon folyékony volt a massza, valahogy a pudingosodásig nem jutott el. Vajon mit ronthattam el, vagy mi maradt ki a receptből?? köszi a választ. zsokica

    • Marianna Marianna szerint:

      Kedves Zsokica!
      Az olívaolaj egymagában elég lassan szappanosodik és viszonylag lágy szappant ad. Sokáig kell keverni! Ebbe a receptbe elég sok vizet tettem, lévén, hogy kezdőknek íródott, akik még nem dolgoztak töményebb lúgoldattal. A víz mennyiségét lehet csökkenteni, ajánlanám pl. hogy 30-30 g vízben oldd fel a kimért lúgokat. Ezzel már kicsit gyorsabban kell dolgozni. És igazad van, kimaradt, hogy az olajokat 45°C körüli hőmérsékleten kell a lúggal összekeverni! Nagyon köszönöm az észrevételt, már javítottam!! Boldog új esztendőt kívánok! :)

  6. Marianna Marianna szerint:

    Átírom a receptet: 30g vizet használjatok, de nagyon ügyeljetek, hogy a NaOH maradéktalanul feloldódjon!

  7. Marica szerint:

    Hirlevélre feliratkozás.

  8. Fehér Orsolya szerint:

    Hello! Most kipróbáltuk a mentaszappant, és hibás a recept :( Nagyon kevés benne a víz, a pudingosodás egyáltalán nem akart beindulni. Mi a 400 g olajhoz tettünk még vizet, így összesen 153 g víz ment bele, és egyből elkezdett pudingosodni.

    • Marianna Marianna szerint:

      Kedves Orsi!
      A recept nem hibás, ez a vízmennyiség elegendő. A kisebb vízmennyiség felgyorsítja a pudingosodást. A több víz hígabb keveréket eredményez, így nehezebben alakul ki a szalagfázis. Előzőleg 38% vízzel tettem ki a receptet, arra meg azt írta valaki, hogy úgy nem sikerült. Szóval szerintem máshol lehetett a hiba.

      • Orsi szerint:

        Az arányokat más olívaolajos szappan receptből néztük ki. Biztos hogy ez lehetett a probléma, mert a +vízhozzáadása után után egyből beindult a pudingosodás. A színe is csúnya barna lett a szép zöld helyett.

        • Marianna Marianna szerint:

          Nem tudom, nálatok mi lehetett a hiba. Én rendszeresen ilyen vízmennyiséggel készítem az olívaszappanokat, nálam ez működik. A víz csak oldószer szerepét tölti be a szappankészítésnél, ezen felül nincs más szerepe. Az, hogy a tiétek hozzáöntéskor elkezdett pudingosodni, az azt jelenti, hogy már volt szappan a masszában, ami emulgeálta a hozzáöntött vizet. A szappan színe pedig a hozzáadott menta minőségétől is függ. Ha van kedved, szívesen beszélgetek veled erről a Grundkertben pl.

  9. Papp Mária szerint:

    Másodszor csinálok mentás szappant ,de a második adagnál nem nagyon akart pudingosodni.Másfajtával is probálkoztam,de azok se. 24óra után felvágtam minden rendben volt .Mit csinálok rosszul? 2015 .01.11 Mária

  10. Marianna Marianna szerint:

    Kedves Mária! Hogy készíted?