Miért jó a kukta?

Miért jó a kukta?

Nagyon szeretek kuktában főzni, mert töredékére csökken az ételek elkészítési ideje. Ezzel két legyet ütök egy csapásra: több időm marad a többi teendőmre, emellett rengeteg energiát spórolok meg ezzel a módszerrel.

A kevesebb főzést igénylő ételeknél a kukta sípolásától kezdve (innen számítandó a tényleges főzési idő) egyszerűen kikapcsolom alatta a kerámiatűzhelyet, így maradékhőn készül az étel. Gáztűzhelyen ez a módszer nem működik, viszont ha jól betakargatod a kuktát a gáz elzárása után, a dunsztban szintén lesz elegendő ideje az ételnek puhává főni.
A kukta kiválóan alkalmas párolásra is – ehhez érdemes beszerezni egy párolóbetétet. Belehelyezzük a párolóbetétet a kuktába, töltünk alá kb. 2 dl vizet, majd rászórjuk a párolandó élelmiszert.
Néhány zöldség párolási ideje:

spenót – 3-4 perc
zöldbab – 4-5 perc
cékla – 12-15 perc
krumpli – 13-15 perc
zöldborsó – 3-4 perc

Ha letelt a párolási (főzési) idő és nincs kedved/időd megvárni amíg a kuktában lecsökken a nyomás, akkor egyszerűen tedd a mosogatóba és engedj rá hideg vizet, míg a túlnyomásért felelős gőz lecsapódik. Ezt a szelepet záró elem beesése jelzi (modernebb kuktáknál). A szelepet ne érje a hideg víz! Ha meggyőződtél, hogy tényleg lecsökkent a nyomás, csak akkor nyisd ki a kuktát! Nagyon vigyázz a fedél levételekor, mert így is forró a kuktából kiáramló gőz!!

A kuktában nem fő szét az étel, így az ilyen típusú ételekhez a kuktát csak előfőzésre érdemes használni.


Írjátok meg légyszíves, ti mire használjátok, van-e valamilyen speciális étel, amit szívesen főztök benne!

Véleményed van? Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.