Pattanásos bőr kezelése házilag

Pattanásos bőr kezelése házilag

Sokunk életét megkeserítik a pattanások, kamaszkorban különösen gyakori a pattanásos bőr előfordulása. Tudnunk kell, hogy a pattanás nem csak a kamaszkori hormonális változások egyik következménye, hanem több kiváltó oka is lehet: gyulladásos gócok a szervezetben (fogszuvasodás, mandulagyulladás), helytelen táplálkozás, fokozott szaruképződés, öröklött hajlam, szennyezett levegő, egyes gyógyszerek, különböző vegyszerek, kőolajszármazékok tartós használata, és még sorolhatnánk.

haziszertar_csalad_barat

(A felvételt 25:56-nál találjátok)

Bőrünk nagyon gyakran elsőként jelzi, hogy valahol baj van a szervezetünkben, vagy változás állt be belső állapotunkban (a nők havonta érzékelik ezt a tüszőérés környékén). Ahhoz, hogy a pattanásoktól megszabaduljunk, elsősorban a kiváltó okot kell kezelnünk, de emellett javíthatunk a bőr állapotán különböző házi módszerekkel is.

Az alábbiakban ezek közül mutatok be egy módszert:

1. Készítsünk hámlasztó keveréket:

  • kevés reszelt, házilag készült szappan (a műsorban orvosi szenes, levendulás szappan szerepel),
  • rózsavíz,
  • hidegen sajtolt lenmagolaj
  • étkezési só (lehetőleg a lekerekített szemcséjű vákuum só) keverékéből.

A hámlasztó keveréket kenjük fel az alaposan megtisztított bőrre, majd lágy, körkörös mozdulatokkal radírozzul le az elhalt hámsejteket.

A szappan kémiai úton hámlasztja a bőrt, a rózsavíz és a lenmagolaj bőrnyugtató hatóanyagokat tartalmaz, míg a só a fizikai hámlasztás mellett enyhe fertőtlenítő hatást fejt ki. Figyelem! A pattanásokat TILOS PEELINGEZNI, mert a gyulladás továbbterjedhet. Ha annyira pattanásos a bőröd, hogy nem tudod kikerülni a hámlasztás során őket, akkor a sót mindenképpen hagyd ki, ne tedd ki mechanikai tisztításnak az arcod.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért teszünk olajat a keverékbe, hiszen eleve zsíros bőrt kezelünk vele. Ha a zsíros bőrt túlzottan kiszárítjuk, akkor méginkább faggyútermelésre ösztönözzük, így pont ellentett hatást váltunk ki. Emellett a hidegen sajtolt lenmagolaj olyan hatóanyagokat is tartalmaz, amelyek a bőrbe felszívódva enyhe gyulladásgátló hatást fejtenek ki.

A hámlasztás után langyos vízzel öblítsük le az arcot.

2. Készítsünk agyagos pakolást a bőrre:

  • Ghassoul-agyagból (marokkói mosóföld, Rhassoul-agyag),
  • rózsavízből,
  • pici mézből,
  • 1-2 csepp kakukkfű illóolajból.

Keverjük el jól a hozzávalókat, majd óvatosan kenjük fel a bőrre. A szem környékét hagyjuk ki. Néhány percig pihenjünk így csukott szemmel, hogy a hatóanyagok kifejthessék áldásos hatásukat. Az agyag kiegyensúlyozza a faggyútermelést, a rózsavíz nyugtatja a bőrt, a méz pedig elősegíti a bőr hidratációját. A kakukkfű illóolaja enyhe fertőtlenítő hatást kölcsönöz a pakolásnak. Tipp: ha nem zsíros a bőröd, akkor néhány csepp lenmagolajat is cseppents bele.

 haziszertar_csalad_barat_02

3. Bőr tonizálása:

Ami a videóból kimaradt, de Zsuzsa arcára a kezelés befejezéseként még felkerült: néhány friss paradicsomkarika, a bőr tonizálása, és pH-jának visszaállítása céljából.

Szeletelj fel egy érett paradicsomot, néhány szelettel töröld át az arcod, a maradékot pedig pár csepp hidegen sajtolt olajjal ízesítve fogyaszd el. A paradicsom likopin tartalmánál fogva antioxidáns hatással bír, így elősegíti a bőr egészségének fenntartását.

Az előbb leírtakat hetente egyszer alkalmazd.

 

Röviden összefoglalva:

A pattanásos bőr kezelésének első lépése a kiváltó ok megszüntetése, ha nem tudjuk mi áll a háttérben, mindenképpen kérjük ki az orvos véleményét. A bőr állapotán nagyon sokat javíthatunk hámlasztással, majd nyugtató pakolások használatával. A hidegen sajtolt olajok mértékletes fogyasztása nagyban hozzájárulhat a bőrállapot javulásához.

 

 

 

 

 

A z oldalon közölt információk nem helyettesítik az orvos véleményét, csak tájékoztató jellegűek. Panaszoddal mindenképp fordulj bőrgyógyászodhoz, vagy kozmetikusodhoz.

 

 

 

Ehhez a bejegyzéshez nem lehet hozzászólni.