Terepmintás szappan

Terepmintás szappan

Kellemesen habzó, citrusos illatú, aktív szenes, vidám szappan leírása következik most. Alapja egy könnyen beszerezhető olajkeverék, melyhez háromféle színezéket és kétféle illóolajat adunk. A recept elsősorban szappankészítési tapasztalattal rendelkezőknek szól.

 

Hozzávalók:

400 g kókuszolaj

240 g napraforgóolaj

160 g olívaolaj

 

120g NaOH

130g ioncserélt víz

 

Adalékok – ízlés szerint:

annatto

aktív szén

zöld élelmiszer színezék

 

kubeba illóolaj

eukaliptusz illóolaj

 

Elkészítés:

 

Öltözzünk be védőfelszerelésbe.

 

Béleljük ki a formánkat szilikonos sütőpapírral. Én tepsit használtam, de oldalára fordított és kivágott tetrapack doboz, vagy tejes doboz is alkalmas a célra.. Ezeket még bélelni sem kell, jól leválaszthatóak az elkészült szappanról.

A formaként használt edény térfogatához méretezzük a szappan mennyiségét (a nyers szappanmassza 1 cm3-nek kb. 1 g a tömege – a fenti mennyiség összesen 1050 g nyers szappanmasszát eredményez, ez kicsit több, mint egy liter).

Az olajkeverék és a lúgoldat harmadából készítsük el a nyers szappanmasszát (45°C). A nyers, puding állagú szappant öntsük háromfelé. Én három kiürült ketchupos flakonba öntöttem szét, majd ezeket színeztem annattoval, aktív szénnel és zöld élelmiszer színezékkel. (Ez utóbbi helyettesíthető spirulina algával is – ekkor más árnyalatú zöldet kapunk eredményül.)

 

A flakonokból nyomkodjunk pöttyeket a doboz aljára. Ha szeretnénk, hogy terepmintás legyen a szappan, egy fogvájóval húzzunk lábacskákat a pöttyökből.

terepmintas_szappan_01

 

terepmintas_szappan_02

 

terepmintas_szappan_03

 

Rakjuk 2-3 órára 50°C-os sütőbe a szappant, hagyjuk benn kihűlni.

 

Miután a formában megszilárdul a szappant, készítsük el a maradék 2/3 olajmennyiségből és lúgmennyiségből a világos színű alapmasszát, ezt illatosítsuk kubeba és eukaliptusz illóolajjal. Öntsük a színes szappanrétegre, majd takarjuk le frissentartó fóliával és dunsztoljuk be. (Dunszt helyett 50°C-os sütőbe is tehetjük 2-3 órára, majd a kikapcsolt sütőben hagyjuk másnap reggelig.)

terepmintas_szappan_04

 

Szabadítsuk ki a formából a szappant, majd szeleteljük megfelelő méretűre. 4-6 hétig tartsuk száraz, levegős, langyos helyen, hogy teljesen végbe tudjon menni az elszappanosodás és kiszáradhasson a szappan.

terepmintas_szappan_07

 

terepmintas_szappan_09

 

 

terepmintas_szappan_08

 

 

Tipp:

Bátran variáljuk a színeket és az illóolajokat!

Ehhez a bejegyzéshez nem lehet hozzászólni.